HOUSING APART TOGETHER


Hoogbouw in de stad

Brutopia, Brussel

In een zoektocht naar betaalbaar en kwalitatief wonen in Brussel, kopen 29 gezinnen enkele oude hangars binnen een gesloten bouwblok. Ze stellen stekke + fraas architecten aan en realiseren een woonproject zonder tussenkomst van een ontwikkelaar. Als eerste passiefbouw van Brussel krijgt het project subsidies van het Gewest, en de titel van 'Voorbeeldgebouw'.

Brutopia bestaat uit twee appartementsgebouwen aan weerszijden van een gemeenschappelijke tuin waar bewoners elkaar ontmoeten, waar kinderen spelen, ... De appartementen variëren in grootte en hebben aan de tuinzijde een privaat terras. Elk gezin kan zijn woonoppervlakte inrichten volgens eigen smaak en budget en zelfs de grootte van hun ramen en terras kiezen. De casco oplevering en de eigen afwerking maken het project betaalbaar. Via een buitentrap hebben de onderste appartementen rechtstreeks toegang tot de tuin, wat ideaal is voor gezinnen met kinderen. Dwars door de tuin kunnen de bewoners van het ene gebouw naar het andere lopen. Naast de tuin is er een gedeelde wasruimte en leefruimte met keuken. De auto's en fietsen worden ondergronds gestald. Op het gelijkvloers zijn er drie architectenbureaus, een OCMW-kantoor en een ruimte van de vzw LDR- MIRO met buurtwerking. Zij hebben een rechtstreekse toegang tot de straat maar enkel ramen naar de tuin.

Interview met bewoner Mark Van den Dries

In het Brusselse cohousingproject Brutopia vertelt Mark Van den Dries hoe dit betaalbaar woonproject tot stand is gekomen en hoe de bewoners hier vandaag samen met circa 40 kinderen wonen in de stad. Dit project is ontworpen door stekke + fraas architecten die hier ook wonen en werken.

Productie en opnames: Studio Sandy